TREC TRAINING
Iedere 2e zaterdag van de maand kan je meedoen aan de TREC Lessen. HIerbij kan je deelnemen aan alle verschillende onderdelen van TREC;
- PTV
- MA
- POR
- Introductie tot TREC
- Kaartlezen
- Hoe je voor te bereiden op een wedstrijd
- Parcours rijden
TREC
De oorsprong van TREC ligt in Frankrijk. Het rijden van trektochten is in Frankrijk een professioneel beroep. Omdat men op zoek was naar een meetbare test voor ruitertoeristen, is de sportvorm TREC ontstaan. Dit verklaart ook direct de herkomst van de naam.
De afkorting staat voor Technique de Randonnée Equestre de Compétition en betekent letterlijk “competitieve ruiter trektochttechnieken”. TREC bestaat uit drie onderdelen. In wedstrijdverband levert elk onderdeel punten op.
1. PTV
Het Parcours en Terrain Varié PTV is een terreinrit met in totaal 16 obstakels/behendigheidsoefeningen op een manegeterrein of op een route door het bos. Een deel hiervan wordt aan de hand uitgevoerd, een deel onder de man. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het springen van een boomstammetje, maar ook aan het openen van een hek vanaf de rug van je paard, of het doorwaden van een waterbak.
2. MA
De ‘Maîtrise des Allures’ (MA) is een gangenbeheersingsproef, waarbij deelnemers volledige controle kunnen tonen over de gangen van hun paard binnen een gemarkeerde baan. Tijdens de MA gaat het erom dat je jouw paard het hele traject in dezelfde gang houdt en niet buiten de markering komt.
In totaal vallen er 60 punten te verdienen bij de MA:
– 30 voor de stap en 30 voor de galop.
Tijdens de proef moet de deelnemer zo langzaam mogelijk in galop en zo snel mogelijk in stap het (afgebakende) parcours afleggen, wat 100 meter of 150 meter lang en zo’n twee meter breed is. Over de hele lengte van de baan staan juryleden die de gangen controleren. Onregelmatigheden, gang onderbrekingen en het buiten de baan raken levert 0 punten op voor dat onderdeel. De deelnemer dient wel de aanwijzingen van de jury op te volgen, zodat de tijdwaarneming klaar staat voor elk onderdeel. Omdat je hier behoorlijk wat punten kan verdienen als je het goed doet, loont het zeker om hier goed op te trainen (Bron: TREC online)
3. POR
De ‘Parcours d’Orientation et de Régularité’ (POR) is een orientatierit, compleet met kaart en kompas.
De POR is het eerste onderdeel van de TREC en staat voor Parcours d’Orientation et de Regularité, oftewel een oriëntatie rit met een voorgeschreven snelheid. De lengte, snelheid en verplichte bepakking zijn afhankelijk van het niveau waarin je rijdt.
De POR wordt op stafkaart gereden. 20 minuten voor vertrek krijg je een moederkaart waar de route al op staat, en een blanco stafkaart, waar je de route op moet overnemen. Tijdens het intekenen blijft het paard netjes vastgebonden bij de aanbindplaats staan.
Er wordt dus van je verwacht dat jouw paard braaf alleen kan blijven staan. Kan je paard niet braaf alleen staan, zorg er dan voor dat iemand op jou paard let.
De route is door de organisatie opgedeeld in 3-10 trajectonderdelen, die ieder in een bepaald tempo gereden moeten worden. Tussen de trajecten staat een controlepost die de tijd zal noteren. Op basis van de tijd wordt berekend of de ruiter zich aan de voorgeschreven snelheid heeft gehouden. De controlepost noteert ook of je bij de post goed aan bent gereden. Als je de post vanaf de verkeerde kant aanrijdt, krijg je strafpunten. Na de post begint ook weer een nieuwe voorgeschreven snelheid, tussen de 6 en 12 km/u.
Omdat je als ruiter niet weet waar de controleposten staan, zal je constant het tempo en de terreinomstandigheden in de gaten moeten houden. Tijdens de rit zoek je dus zelf je weg door middel van de kaart, er staat onderweg geen route aangegeven!
In de T1 en T2 mag je met maximaal 3 mensen in een groepje rijden (equipe) in de T3 is dat maximaal In de hogere klassen rijd je individueel en is de moeilijkheidsgraad groter (Bron: TREC online).
Mijn naam is Joan Blesing en ik werd in mijn 2e levensjaar besmet met het paardenvirus. In 2015 richtte ik mijn bedrijf Horse Company op met als doel mensen te helpen de band en samenwerking met hun paard te
versterken. Daarnaast ben ik sinds 2010 besmet met het TREC-virus en ben ik door FITE en TREC Club Nederland in 2014 erkend als Internationaal Jury en Hoofdjury. Sindsdien geef ik cursussen in de gehele regio. Sinds maart 2023 volg ik de Internationale Trainerscursus TREC van de FITE, waarna ik ook bevoegd ben juryleden op te leiden.
Zie ik je in Castricum?