Naar stal

Nieuwsarchief 2012

Startkaartleden welkom
Tijdens de Algemene Leden Vergadering op vrijdag 19 oktober 2012 hebben de aanwezige leden unaniem besloten dat startkaartleden per direct welkom zijn bij onze vereniging.
Het startkaartlidmaatschap geeft alle rechten van een gewoon lid met uitzondering van:

  • deelname aan de wekelijkse dressuur -en springlessen
  • korting op en voorrang bij de spring- en dressuur clinics

    Verslag onderlinge wedstrijd 30 september 2012
    De laatste twee activiteiten van de zomeragenda van Starrenburg waren het oefenparcours op 16 september en de Onderlinge Wedstrijd op 30 september.

    16 september hebben een tiental combinaties onder leiding van André Weel een oefenparcours gesprongen. Het oefenen bestond er uit dat je niet meteen naar huis hoefde als het even niet lukte. De hindernissen waren gewoon op maat en ook bijzonder genoeg om soms knap ingewikkeld te zijn. Maar door de aanwijzingen van André stegen ruiters en paarden en pony's boven zichzelf uit.

    Een geweldige dag die zeker voor herhaling vatbaar is Paola!

    30 september de laatste onderlinge wedstrijd. Het weer hield ons even in spanning of de bakken het zouden houden, maar deze waren zondagochtend in prima staat.

    18 combinaties verschenen aan de start, de een met veel ervaring, de ander voor het eerst. Zoals ik de resultaten heb gezien kon iedereen tevreden naar huis. Lukte de ene proef wat minder, dan ging de ander wel weer beter. Voor de dagprijzen werden de punten bij elkaar opgeteld, voor het kampioenschap telde alleen de hoogste proef mee.

    Na de dressuur ontstond spontaan een springwedstrijd. Jayne liet zien dat ze niet alleen voor de kar kan lopen, maar ook kan springen. Evita liep als bejaarde ook nog een pittig parcours. Evita genoot zichtbaar en Selina had het ook naar haar zin.

    De drie kleintjes streden tegen elkaar in de barrage. Helaas een balk voor Pleun. Sabine reed zo snel als ze kon maar Jet en Laura wisten zoveel af te snijden dat ze toch de snelste tijd hadden.

    Daarna ging het parcours omhoog. Didi gooide bij het oefenparcours een balk eraf, waardoor iedereen ineens hoop kreeg. Je zou toch kunnen winnen van Sandra. Helaas gooide Fanisha en Domino in het gewone parcours een balk er af en Zowé in de barrage. Didi liet nu geen been meer hangen, dus Sandra was wederom een terechte winnaar.

    Daarna de kuren op muziek. De sfeer is precies als bij de bonte avond op kamp heb ik gemerkt. Spanning, lachen, spullen bij elkaar zoeken, waar is de muziek. Pony die niet uit het land te krijgen is, jasjes die nog aan moeten.

    Maar wie mee deed heeft super zijn best gedaan. Marije en Selina als hippies, compleet met peaceteken op de billen. Mede door deze verzorgde afwerking gingen zij met de eerste prijs naar huis.

    Maaike en Trees als een variant op de Blues Brothers. Ik hoop dat die baarden er nog af gaan. Pleun, Jet en Sabine als single ladies. Die drie pony's van Gerard blijven super om zo bij elkaar te zien lopen. De meiden hadden het ook heel leuk gedaan.

    En dan nog de roze dames, oftewel de South Korea Killers. Een keurige proef met een super grappig einde.

    Gangnam style

    Daarna nog parade en de prijsuitreiking. Hoe je op een kampioenswedstrijd de kampioenen kan vergeten te huldigen is me een raadsel, maar dat terzijde.

    Met Pleun Boon als AB kampioen, Milly Megens als pony kampioen en Sandra Kaandorp (met haar D pony) als paardenkampioen, heeft Starrenburg er weer een drietal waardige kampioenen bij.

    We are the champions

    De Oude Woonstal heeft prachtige dekens ter beschikking gesteld voor de kampioenen die door de club nog geborduurd zullen worden.

    Op het moment van typen zal de chinees nog gegeten moeten worden, maar dat wordt vast een waardige afsluiting van een geslaagde dag.

    Iedereen bedankt voor een hele zomer werken om alle wedstrijden en alles er om heen weer goed te laten verlopen.

    De uitslag van deze wedstrijd en de eindstand van het clubkampioenschap is hier te vinden.

    Verslag ponykamp 2012
    Ponykamp 2012 in Wateren

    Gaan we wel mee, of gaan we niet mee. Dat was weken lang de twijfel. Zo'n groep die ogenschijnlijk in de zelfde samenstelling al jaren samen op ponykamp gaat. De film op de terugkomavond trok ons over de streep. Wat zag het er gezellig uit. En dit jaar een nieuwe locatie, dus voor iedereen een nieuwe omgeving.

    Even was het nog spannend of het kamp wel door zou gaan, maar uiteindelijk was er toch een leuke groep van ongeveer 30 mensen, helemaal leuk.

    De eersten gingen donderdagochtend al op pad. Na het verdelen van boxen en slaapkamers was het tijd voor een ritje om de omgeving te verkennen. Dat dat nog niet mee viel bleek wel, want de eerste rit werd er meteen een van ruim twee uur, alle paadjes en paaltjes leken op elkaar. Na de soep met broodjes was het een gezellig avond van kletsen en drinken. Ook kwamen nog een aantal mensen aan die nog hadden moeten werken.

    De volgende dag eerst de paarden voeren en dan zelf ontbijten. Helaas regende het pijpenstelen. Dat zou 's middags beter worden en dat gebeurde ook. De ruiters gingen op pad voor hun rit, begeleid door een paar stoere dames op de fiets en de menners gingen ook op stap.

    Ik zelf ging lekker aan de wandel met Wicky, de gezelschapspony van Gideon van Saskia.

    Wat een schatje...

    Na de heerlijke nasi was het tijd voor spelletjes. Grappig om te zien hoe fanatiek ineens iedereen wordt, terwijl niemand dat van plan was. Maarten en Bon hadden leuke spellen bedacht. Vooral ringsteken op de "gekke" fiets was favoriet. Het groepsspringen op een plank was vooral hilarisch door de materiaalpech. Bert verdient een pluim als doelwit met een pan op zijn helm voor de eieren.

    Na de spelletjes was het tijd voor de Bonte Avond. Niet de favoriet van iedereen, maar het hoort bij een kamp en is toch wel erg leuk om te doen en om naar te kijken. Het thema van dit jaar was boerderij, vlechten en overals waren veel te zien.

    En de winnaars zijn ....

    Voor volgend jaar is het thema "ziekenhuis", dus begin maar met het verzinnen van een act! Daarna werd er flink gedanst, onvermoede talenten kwamen te voorschijnen, echt een super gezellige avond.

    Zaterdag was het prachtig weer. Jayne ging nu onder het zadel mee en niet voor de kar. Ik ging mee met Henk, Bert en Joke en de trouwe Wonny. Amber en Isabel gingen mee achter de kar.

    In Diever zou ik ruilen met Maaike die op een Haflinger van de Alberthoeve reed, om ook weer eens een buitenrit te kunnen maken. Nadat we elkaar gevonden hadden was de wissel een feit. Valerie ging met de kar mee terug, die was moe geworden van de Fjord Marc. Maaike reed deze naar huis.

    Helaas was Jeanette gevallen met de fiets toen Fanisha schrok van een hunebed met een dikke knie als resultaat. Gelukkig kwam man Henk later, dus de mantelzorg was meteen geregeld.

    's Avonds was het tijd voor een heerlijke barbecue. Zodra het om barbecueën gaat zijn het altijd de mannen die gaan koken, dat doen ze goed! Toen het donker was, werd het tijd voor de spokentocht. Wie er nog niet bang was, werd dit wel door de verhalen van eerdere spooktochten. En die waren niet overdreven. Lopen in een donker bos, wetend dat er elk moment iets of iemand te voorschijn gaat komen, doet wonderlijke dingen met de zenuwen. Compliment voor de stoere verkleders, echt heel goed gedaan.

    Zondag was nog tijd voor een korte rit. De menners gingen weer samen op pad, de ruiters gingen in verschillende groepjes maar troffen elkaar allemaal bij een meer, waar flink gespetterd werd in het water. Een geweldige afsluiting van een fantastisch weekend. (ondertussen was ik met Wicky aan het wandelen. Op het bungalowpark raakte die los, waarna ik 10 minuten achter een witte pony aan heb lopen rennen. Gelukkig ging hij gras eten en kon ik hem pakken, voor hij de weg overstak. Was erg goed voor mijn conditie!)

    Al met al was het een heel geslaagd weekend met een leuke groep in een prachtige omgeving en een super accommodatie. Maaike en ik gaan volgend jaar zeker weer mee, en laten Zowé dan niet meer thuis.

    Oefenparcours springen op zondag 16 september
    Op zondag 16 september zal André Weel op veler verzoek een springparcours opzetten.
    Kijk voor tijden en deelnemers in deze flyer

    Informatie over droes
    Naar aanleiding van het bevestigen van Droes op een pensionstal in onze praktijk en de daarna ontstane berichtgeving in verschillende media willen wij u graag informeren over de ziekte Droes.

    Droes is een ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Een besmet paard krijgt meestal binnen 3 tot 14 dagen een heftige keelontsteking met koorts, de zieke paarden willen niet of nauwelijks eten en hebben geelgroene neusuitvloeiing. Vaak (maar zeker niet altijd) veroorzaakt het abcessen van de lymfeknopen onder aan de kaak of achter het strottenhoofd. Als dit laatste het geval is, wacht de dierenarts met het geven van antibiotica tot de abcessen doorgebroken zijn. Slechts een enkele keer vraagt de ziekte een dodelijk slachtoffer, het overgrote deel van de besmette paarden herstelt restloos. Er is voor Droes geen meldingsplicht.

    Nadat ze de ziekte doorgemaakt hebben is het grootste deel van deze dieren voor langere tijd immuun. Veel paarden krijgen Droes als veulen of jong dier en zijn pas weer gevoelig voor herbesmetting tegen de tijd dat ze een oud paard zijn.

    Dit is ook één van de redenen dat alleen op stallen waar voornamelijk jonge paarden staan (opfokstallen) gezien wordt dat de complete stal besmet is. De andere reden is dat Droes dan wel heel besmettelijk is, maar voornamelijk via direct contact door slijmdeeltjes en pus (dus niet meer dan enkele meters door de lucht). Daarnaast kan Droes wel langere tijd in de omgeving overleven (en dus ook meegenomen op kleding enz.), maar vooral als die omgeving erg nat is. Door deze vochtgevoeligheid, de verworven immuniteit van oudere paarden, het feit dat pensionstallen een gemengde leeftijdsamenstelling hebben en het handhaven van de juiste hygiënemaatregelen zien we dan ook dat de kans op een snelle verspreiding van de ziekte niet zo groot is.

    Een klein deel van deze dieren blijft echter drager zonder verdere ziekteverschijnselen. En precies deze dieren vormen nu juist een grote bron van besmetting.

    Deze paarden zijn aan de buitenkant niet herkenbaar maar kunnen bij vermindering van de weerstand opnieuw Droes veroorzaken. Aangezien veel paarden van eigenaar wisselen en veel eigenaren één of enkele malen van stal wijzigen, kan er vanuit gegaan worden dat op iedere stal wel één of meerdere dragers aanwezig zijn. Heel vaak hebben eigenaren ook geen enkel idee dat hun paard een droesinfectie doorgemaakt heeft. De redenen hiervoor zijn dat de verschijnselen niet altijd even specifiek zijn en de kosten van het nemen van een neusswab om de diagnose te stellen vrij hoog zijn. Dat maakt dat (stal)eigenaren in het algemeen niet erg gemotiveerd zijn om te achterhalen wat voor “verkoudheid” er in hun stal rondwaard. Zeker als het zoals zo vaak maar één of enkele paarden betreft en er daarna geen ziektegevallen meer bij komen.

    De betreffende pensioneigenaar is gelukkig wel bereid geweest deze kosten te maken, zodat verdere besmetting zoveel mogelijk voorkomen is. De besmette dieren zijn direct geïsoleerd en hygiënemaatregelen zijn genomen. Het aantal besmettingen is beperkt.

    Samenvattend:

  • Droes is besmettelijk, maar voornamelijk door direct contact met een ziek dier (herkenbaar) of een drager (niet herkenbaar.
  • Veel “verkoudheden” worden niet als Droes herkend.
  • Het laten nemen van een neusswab bij een “verkoudheid” is kostbaar maar nuttig (denk ook aan Rhinopneumonie en Influenza.
  • Onder paarden komen veel dragers voor.
  • Droes kan niet over lange afstand door de lucht dus:
  • Het passeren van paarden geeft geen risico en
  • Aangrenzende weilanden met enkele meters of meer ertussen met een bedrijf waar Droes vastgesteld is geven geen risico.
  • Nadine Slis, Bert Veerkamp, Madelon van Beek en Jacqueline Noordhof
    Dierenartsen van Dierenartsenpraktijk IJmond Noord

    CAL kampioenschappen 2012

    De CAL wedstrijd is erg gezellig geweest. Zeker 's middags, toen het zonnetje doorbrak en er veel publiek was, vond ik het erg gezellig. Er is ook goed gereden. De punten lagen dicht bij elkaar. Je kon goed zien dat er door de jongste deelnemers goed was geoefend, en dat zag je dan ook terug in de punten.

    Het spelletje was een beetje ingewikkeld, hoewel ook hier de jongste deelnemers geoefend leken te hebben, zo goed ging het in de witte zak! Helaas leverde de snoekduik naar de waslijn Jet een blauwe arm op!

    Het spelletje was ook nodig om Renee de tijd te geven alle punten goed op te tellen om zo de prijsuitreiking goed te laten verlopen, en dat is super gelukt. Bij de pony's waren de rubrieken L1 en L2 samengevoegd en de L1 bij de AB pony's was samen met de B.

    De stand voor het clubkampioenschap is ook bijgewerkt. Omdat er niet hele hoge punten zijn gereden zijn er nog geen grote verschuivingen opgetreden in de stand. Behalve bij de pony's, waar Sif nog maar een wedstrijd had gereden en nu met haar 200 punten van de CAL wedstrijd royaal aan kop gaat. Milly en Maaike weten wat ze moeten doen. Bij de paarden is Dieuwke begonnen aan een inhaalrace richting Sandra. Toch grappig om te zien dat de bovenste twee plekken bezet worden door pony's. Hier ligt een uitdaging voor de "echte" paarden.

    Jet en Pleun gaan samen strijden om het AB kampioenschap. Succes dames.

    Allemaal starten op 30 september. Denk vast na over een leuke kur op muziek!

    Groetjes, Marja, namens het OW wedstrijdsecretariaat

    Ponykamp 2012 in Drenthe
    Dit jaar zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe lokatie voor het ponykamp. Na enig gezoek hebben we een prachtige lokatie gevonden in de provincie Drenthe. De Albertshoeve in Wateren ligt aan het Drents Fries Wold en biedt ons alle faciliteiten die we nodig hebben om er een leuk ponykamp van te maken. Ook is het mogelijk om bij de Albertshoeve een paard of pony te huren.

    We kunnen donderdag 30 augustus vanaf 15:00 uur in de Albertshoeve terecht en gaan op zondag 2 september voor 11:00 uur weer op huis aan.

    De organisatie zal zoals jullie gewend zijn een leuk en afwisselend programma samenstellen. Het volledige programma kan je lezen in het ponykamp programmaboekje wat aan de deelnemers wordt toegestuurd.

    De kosten zijn 85 euro per persoon zonder paard (bij 20 deelnemers). Naarmate er meer mensen meegaan zullen de kosten per persoon lager worden (bij 30 deelnemers betaal je 65 euro per persoon).

    Voor een paard in de box betaal je 39,75 euro voor drie nachten. Een paard in de wei kost 23,25 euro voor drie nachten.

    De organisatie gaat vooralsnog uit van een groep van 20 personen (85 euro per persoon zonder paard).
    Je kunt het geld overmaken op rekeningnummer 3009.58.927 t.n.v. LRPC Starrenburg onder vermelding van ponykamp 2012.

    Je kunt je vanaf 1 juni 2012 telefonisch aanmelden voor het ponykamp bij Bon Beentjes (06-13302762).

    Geef je wel zo snel mogelijk op zodat de organisatie tijdig weet hoeveel mensen er mee gaan!!!

    Vervoer naar Wateren moet je zelf regelen.

    We gaan er weer een gezellig en leuk ponykamp van maken dus zorg dat je er bij bent!!!

    Onderlinge wedstrijd 6 mei 2012
    Onder genot van een heerlijk zonnetje is de tweede onderlinge wedstrijd weer prima verlopen. Mooi om 's morgens aan te komen en te zien dat de bak is gesleept en de Z-bak al klaar staat. De voorraden in de kantine zijn aangevuld dus dan de wedstrijd kan beginnen. Bedankt daarvoor! We hadden leuke jury's voor de dressuur met prima resultaten. Zeven deelnemers in het springen, helemaal goed. Mochten er wensen zijn ten aanzien van het springen (volgende keer relais/estafette springen) of een spel, geef ze dan aan Maaike, Renee of mij door, dan nemen we het mee.

    Een juli is de CAL wedstrijd, probeer zoveel mogelijk mensen die je kent en paard of pony rijden enthousiast te maken voor deze wedstrijd. In ieder geval twee dressuurproeven, maar wie weet behoort een spel tot de mogelijkheden.

    De stand bij het clubkampioenschap is nu al spannend. Bij de ponies een gedeelde eerste plaats, Sandra ligt aan kop bij de paarden, maar als ruiters volgende wedstrijd starten die er nu niet waren, kunnen er zomaar weer verschuivingen optreden.

    Iedereen bedankt voor de hulp en aanwezigheid, en tot de volgende wedstrijd.

    Mijn KNHS voor leden
    Via Mijn KNHS kunnen leden nu zelf een startpas aanvragen en een paard aanmelden.
    Hoe dit in zijn werk gaat kun je zien deze procedure.

    Uitslagen onderlinge wedstrijd zondag 15 april 2012
    De uitslagen van de onderlinge wedstrijd van 15 april staan op de site. De beste proef telt mee voor het clubkampioenschap dat dit jaar is verdeeld in een pony- een paarden en een AB kampioen.
    6 mei is al weer de volgende onderlinge wedstrijd. Heb je je nog niet opgegeven, doe dat dan snel!

    Informatie onderlinge wedstrijd zondag 15 april 2012
    De twee proeven die morgen bij de dressuur worden verreden tellen samen mee voor de prijsuitreiking van morgen. De hoogste proef telt mee voor het clubkampioenschap.

    Het clubkampioenschap van 2012 is iets anders dan we gewend zijn door het geringe aantal recreanten. We krijgen dit jaar een clubkampioen Paarden, een clubkampioen pony's en een clubkampioen AB pony's.

    Na de dressuur gaan we springen. Als eerste staat een oefenparcours op het programma, waarin iedereen de kans krijgt om het parcours uit te springen, ook bij meer dan drie weigeringen.

    Daarna wordt het serieus en wordt gereden voor de prijs. Bij meer dan een foutloze ronde zal een barrage op tijd worden verreden over het volledige parcours.

    Vervolgens staat een speel-uw-spel springwedstrijd op het programma. Daarvoor worden de sprongen iets aangepast en krijgen punten. De makkelijkste hindernis heeft het minst aantal punten en de moeilijkste heeft het hoogste aantal punten.

    Je mag van te voren het parcours verkennen en voor jezelf een goede route uitkiezen. Alle hindernissen mogen twee keer worden gesprongen. Je hoeft niet alles te springen, dus een hindernis die je te hoog of te eng vindt sla je gewoon over.

    Je krijgt een minuut de tijd, binnen die tijd spring je zoveel mogelijk punten bij elkaar. Na een minuut gaat de bel, je gaat zo snel mogelijk naar de finish en dan stopt de tijd. Bij een gelijk aantal punten is de tijd bepalend voor de prijsuitreiking.

    Bij een weigering gebeurt er niets, je bent gewoon tijd kwijt. Gaat er een balk af tellen de punten van die hindernis niet en mag je die hindernis niet meer springen.

    Belangrijkste bij deze wedstrijd is dat je eerlijk blijft naar je pony of paard toe. Als je de weg kwijt bent is dat niet erg, maar kijk rustig om je heen naar een hindernis die je nog kunt en wilt springen. Beter minder punten dan een pony of paard dat zijn vertrouwen in het springen kwijt is.

    Heel veel succes!

    Namens de Onderlinge Wedstrijd Werkgroep

    Marja Koelstra

    1e Onderlinge wedstrijd op zondag 15 april 2012
    Traditioneel start voor ons het groenseizoen met een onderlinge wedstrijd.
    We starten om 10:00 uur met de menners. Vervolgens komen de individuele dressuurproeven (alle deelnemers rijden twee proeven). Daarna kunnen de liefhebbers hun kunsten laten zien op het springparcours. We sluiten af met een parade en de prijsuitreiking.

    Kijk voor je starttijd op deze startlijst.

    De organisatie wenst alle deelnemers veel plezier tijdens deze eerste onderlinge wedstrijd!!

    Dressuur clinic Michel van Loon op 2e Paasdag
    Op 2e Paasdag is er een dressuur clinic van Michel van Loon.
    De clinic begint om 11.30 uur. Om 15.45 is er een demonstratie van Michel.

    De deelnemers betalen 10 euro en kunnen deze voor de clinic aan Inge betalen.
    In de laatste groep is nog steeds een plaats beschikbaar!!!

    De Clinic is ook voor publiek een aanrader en de koffie is gratis.

    Honden aanlijnen op terrein Starrenburg
    Het bestuur van Starrenburg heeft in de bestuursvergadering van 17 januari jl. gesproken over aanscherping van de regels bij betreding van het terrein van Starrenburg.
    Zoals bij iedereen bekend; het is verplicht bij het betreden van het terrein met paard, een cap te dragen. Hieraan is de regel; honden dienen bij het betreden van het terrein aangelijnd te zijn toegevoegd. Deze maatregel is getroffen om de veiligheid van de ruiters en paarden op het terrein beter te kunnen waarborgen.

    Het bestuur beseft zich dat, met het instellen van o.a. deze maatregel, onheil van buitenaf en de mogelijk (kwalijke) gevolgen daarvan niet (geheel) voorkomen kan worden, maar heeft zich toch genoodzaakt gezien om de maatregel in te stellen. Hierbij hebben ook verzekeringstechnische verplichtingen een rol gespeeld.
    Tot slot, het betreden van ons terrein blijft voor eigen risico, maar met elkaar kunnen we het wel veilig(er) maken.
    Om de nieuwe regel voor iedereen zichtbaar te maken zal er op korte termijn een bord geplaatst worden.

    Vragen? Bevraag een van de bestuursleden!
    Reactie? Reageer naar een van de bestuursleden!

    Het Bestuur